Sint-Petruskerk Leiden

logo

Kerkgebouw en geschiedenis

De Petruskerk van Kropholler

De Sint-Petruskerk aan de Lammenschansweg in Leiden werd op 10 maart 1936 ingewijd  De kerk met omliggende huizen is ontworpen door architect Alexander Kropholler.

De kerk werd in de toenmalige stadsuitbreiding gebouwd nadat de oorspronkelijke Sint-Petruskerk aan de Langebrug in 1933 bij een grote brand geheel verloren ging.

De kerk, de pastorie aan de Lorentzkade en de omliggende huizen zijn inmiddels rijksmonumenten en onderdeel van een beschermd stadsgezicht.

De Sint-Petrus in de Sleutelstad

Bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Petruskerk in 2011 werd een boek uitgebracht dat de geschiedenis van de Petruskerk belicht, onder meer aan de hand van verhalen van parochianen. Bij het boek hoort een dvd met filmbeelden en archieffoto’s.

Uit het voorwoord van pastoor Smith: “Sinds de Middeleeuwen is Petrus de patroon van de stad Leiden. Aanvankelijk stond Sint-Paulus naast hem. In het priesterkoor is dat nog zichtbaar in de twee glas-in-loodramen van Petrus én Paulus. De Heer zei tot Petrus: “Ik zal u de sleutels van het Rijk der Hemelen geven.” (Mattheus 16,19). Sindsdien hebben Petrus en zijn opvolgers, heeft de Kerk die in handen: de sleutel tot het geloof en het leven met God. De sleutels in het stadswapen van Leiden komen van deze sleutelbos van Petrus.”

Het boek ‘De Sint-Petrus in de Sleutelstad’ is nog steeds verkrijgbaar bij het secretariaat. Het kan via de contactpagina worden besteld. De kosten bedragen 15 euro, plus eventuele verzendkosten.